wtorek, 2 kwietnia 2013

Jak dorosnę zostanę kucharzem / I'll be a cook when I grow up

Swego czasu chciałam zostać archeologiem. Takim prawdziwym Indianą Jonesem, z pędzelkiem i latarką, błądzącym po pustyniach i dżunglach. Archeologiem nie zostałam, ale nadal lubię odkrywać nieznane. Dlatego zmieniłam marzenie i gdy dorosnę, chcę zostać kucharzem poszukującym nowych smaków.

//When I was little, I wanted to be an archeologist. A real Indiana Jones with a brush and a tiny shovel, wandering around in the desert or jungle. Well, I haven't, but I still love discovering new things. That's why I have a new drem that is when I grow up I want to be a cook.

Moje ulubione eksperymenty z kilku ostatnich dni to domowej roboty nachosy z guacamole z sokiem z pomarańczy, szwedzki biszkopt z kremem waniliowym i makaroniki z powidłami.

//I've been cooking a lot and my absolute favs are home made nachos, orange juice guacamole, Swedish vanilla cake and macaroons. 

Domowe nachosy
Tortille kroimy z trójkąty, kładziemy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy do smaku solą, słodką lub ostrą papryką lub ziołami. Pieczemy ok. 5 minut (aż się zarumienią) w piekarniku nagrzanym do 180o, kilka razy przewracamy, żeby nabrały kształtu.
//Home made tortilla chips
Cut some tortillas into triangles, put them on a baking tray, add some olive oil and sprinkle with salt, pepper or other seasoning and bake for about 5 min in 180oC. 

Guacamole
Awokado rozdrabniamy widelcem lub podłużną praską do czosnku, polewamy obficie sokiem z pomarańczy, dodajemy posiekaną cebulę i doprawiamy do smaku tabasco.
//Guacamole
Mash some avocados, add lots of orange juice, add chopped onions and some tabasco.

Szwedzki biszkopt
3 jajka, 180 g cukru, 130 g mąk, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml wrzącej wody.
 Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy wrzącą wodę. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180o.
 Gotowe ciasto przekrawamy na dwa cieńsze biszkopty, nasączamy (np. sosem waniliowym, sokiem z pomarańczy, cytryny, alkoholem) i przekładamy dowolnym kremem. 
//Swedish vanilla cake
3 eggs, 180g sugar, 130g flour, 2 teaspoons baking powder, 100ml boiling water
Beat the eggs with sugar, add the flour, mix it all, add the water and bake for about 40 min in 180oC oven.
When it's ready, cut into two halves, soak with some vanilla sauce, juice, alcohol and add cream of your choice.  

Makaroniki
4 białka, 350 g cukru pudru, 200 g dobrze zmielonych migdałów bez skórki, 62 g cukru, szczypta soli
Migdały mieszamy z cukrem pudrem, ubijamy sztywną pianę z białek, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy cukier puder z migdałami i mieszamy. Dodajem barwnik lub dodatek smakowy np. łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Wykładamy na blachę (dość małe kleksy), odstawiamy na ok. 30min i pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 150o (z termoobiegiem). Przekładamy dowolnym kremem lub dżemem no. powidłami.
//Macaroons
4 egg whites, 350g caster sugar, 200g almond flour (or ground almonds), 62 g sugar, pich of salt
Mix the caster sugar with almond flour, beat the egg whites, add the sugar and beat some more, add the almonds with sugar and mix it all. Add some flavor (eg. 1 teaspoon instant coffee). Put tiny blots on the baking tray, put aside for about 30min and then bake for about 20min in 150oC thermal oven


0 komentarzy. Miłego dnia!:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli podzielisz się swoją opinią, pamiętaj jednak, żeby się podpisać, będę wtedy mogła odpowiedzieć.

I would really enjoy it if you share your opinion, just remember to sign it, so I could reply